InterAkt CommunityInternationella samarbetenKonstnärliga samarbeten

UpStage, en plattform för konstnärliga samarbeten!

Teater InterAkt får EU-stöd för samarbetsprojekt som utvecklar nätbaserad performance där konstnärer inte behöver ha fysisk kontakt. Mobilise/Demobilise ger kritiska och konstnärliga perspektiv på aktuella kriser. 

Mobilise/Demobilise kommer att utveckla en plattform för livesänd nätbaserad scenkonst och gemensamt genomföra en serie performances.  Mobilise/Demobilise är ett mångfacetterat konstnärligt gensvar i en tid där klimatkris, konflikter och covid19-pandemin sätter människors möjlighet till frihet och rörlighet på sin spets. I en kontext av miljömässig hållbarhet, geopolitik och digitaltekniks inverkan på våra liv och klimat utvecklar projektet flera kritiska och konstnärliga perspektiv kring nödvändig mobilisering och demobilisering i samhället.

 Projektet har initierats av den internationella cyberformancegruppen UpStage, och är ett samarbete mellan UpStage, Teater Interakt (Sverige), Schaumbad – Freies Atelierhaus Graz (Österrike) och Center for the Cultivation of Technology (Tyskland). Parallellt med att plattformen utvecklas och uppdateras i samarbete med Center for the Cultivation of Technology kommer projektets konstnärliga partners (UpStage, Teater Interakt och Schaumbad – Freies Atelierhaus Graz) att undersöka temat och utveckla en serie interaktiva liveföreställningar online. Dessa kommer att framföras i april-oktober 2021. 

Av 16 svenska organisationer är det tre skånska som beviljats stöd för europeiska samarbetsprojekt. Teater InterAkt, Regionmuseet Kristianstad & Kristanstads konsthall och Malmö Stad. Projektet Mobilise/Demobilise är finansierat av Kreativa Europa som är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna.

Om deltagarna:

UpStage är en onlineplattform för cyberformance och ett internationellt nätverk av artister. Plattformen utvecklades först i Aotearoa Nya Zeeland 2003 och har sedan dess varit värd för många onlinefestivaler, föreställningar och evenemang. www.upstage.org.nz

Schaumbad – Freies Atelierhaus Graz är ett tvärvetenskapligt konstnärskollektiv i Graz, Österrike, som organiserar festivaler, evenemang och interkulturella utbyten. www.schaumbad.mur.at

Center for Cultivation of Technology fungerar som en värdorganisation för internationella kostnadsfria programvaruprojekt som tillhandahåller organisatorisk infrastruktur. www.techcultivation.orgMobilise/Demobilise 

Teater InterAkt är en communityteater i Malmö, Sverige, som skapar dokumentärteater i samarbete med människor med erfarenhet av migration, flykt och/eller rasifiering. 

Projektets nya hemsida

delta via Gthub
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *