BrofästetFöreställning/installationInterAkt CommunityInternationella samarbetenKonstnärliga samarbetenNyckeln

Brofästet – Ingen frågar så jag låtsas att jag förstår

I Ingen frågar så jag låtsas at jag förstår har de som står på scenen nyligen anlänt till Malmö Sverige. Dessa nya Malmöbor kommer att guida publiken i Teater InterAkts vandringsföreställning Ingen frågar så jag låtsas att jag förstår.

– Gamla malmöbor får en guidad tur genom sin stad och dess historia av guider som är personer som nyligen anlänt hit och nya malmöbor får lära känna stadens historia och komma närmare staden genom att återberätta den, berättar Zahed Yosefi, skådespelare och communitykoordinator. 

En av de som skapar rummen i vandringsföreställningen Ingen frågar är Helen Varley Jamieson. Helen är dramatiker, teaterskapare och Digital Artist. Hon är en av skaparna till den globalt utspridda gruppen Avatar Body Collision och en av koordinatorerna för UpStage, en öppen källplattform för cyberformance: Digitala liveframföranden där geografiskt utspridda konstnärer live spelar via digitala medier för en onlinepublik.

I Brofästet – Ingen frågar kommer Helen genom suggestiva projektioner mana publiken till reflektion över sin egen del i historien om Malmö.

-Det kommer bokstavligt och bildligt handla om att se sig själv i spegeln och undra; vem är jag i detta, säger Helen Varley Jamieson.

I projektet Nyckeln har Teater InterAkts communityteatergrupp i Brofästet närmat sig berättelser om mottagande från tre decennier:
Mottagandet av flyktingar från koncentrationslägren efter andra världskrigets slut. Mottagandet av arbetskraftsinvandrare på Kockums under tidigt 70-tal. Flyktingmottagandet 2015 och framåt. Manus till föreställningen Ingen frågar, med premiär i mars 2019, baseras på intervjuer med personer som anlände vid någon av dessa tre tidpunkter.

Ingen frågar knyter ihop 70 år av migrationshistoria och skapar samtidshistoria genom att låta konstnärer från Nya Zeeland, München, Köpenhamn och Barcelona tillsammans med nyanlända Malmöbor spegla Malmö såsom de upplever staden idag, säger regissör Sara Larsdotter Hallqvist.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *